Składniki:
- ok. 1 kg żeberek
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- chili
- lubczyk
- majeranek
- kminek
- sól
- przyprawa włoska firmy Visana
- pieprz czarny świeżo zmielony
- mały listek laurowy
- 0.5 czerwonej papryki
- grzyby leśne – ze dwie garści
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ocet jabłkowy ok. 5 ml
Wymyte i podzielone na kawałki żeberka wymieszać z oliwą i przyprawami (pieprz, sól, zioła, pocięte cebule, chili, pokruszony listek laurowy, zgniecione ząbki czosnku, kminek), dodać octu jabłkowego i odstawić na 30 minut, następnie lekko obsmażyć dodając grzyby i drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Podlać wrzącą wodą tak by przykryć mięso (ok. 0,5-0,7 l). Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 3 do 4 godzin, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami polewając je powstałym sosem.
Jest to przepis mojego Męża, powstał na bazie przepisów z sieci po jednym z licznych grzybobrań.
1 komentarz:
O ile znam Męża, to raczej sam w dużej mierze wymyślił ten przepis bazując troszkę na przepisach znalezionych w Internecie a korzystając głównie ze swojej intuicji i geniuszu oraz tego co miał pod ręką na półce z przyprawami :)
Prześlij komentarz