Składniki:
- 30 dag pieczarek
- por lub cebula
- 2 serki topione
- śmietana
Pieczarki oczyścić, pokroić, poddusić na maśle z pokrojonym porem/cebulą. Zalać domowym bulionem (kostek rosołowych z definicji nie używam), zagotować, następnie zabielić śmietaną i pokrojonymi serkami topionymi, zmiksować.
Podawać z natką pietruszki i grzankami z bułki podsmażonymi na maśle (najkorzystniej czosnkowym), ewentualnie z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Najlepsza jest na drugi dzień, więc warto nie zjeść od razu :-)
Przepis znalazłam w sieci (była też podana wersja zupy ogórkowej – zmiksować ogórek ze śmietaną, dodać serki, zagotować, podawać z koperkiem – jeszcze nie próbowałam). Moim pomysłem było masło czosnkowe do grzanek, myślę, że pasowałby także brokuł dorzucony na koniec; wyjątkowo dobrze komponuje się z pieczarkami i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz