Jak dbać o zdrowie rodziny?

Choroby i dolegliwości naszych dzieci (przede wszystkim alergia i AZS) spotęgowały moje zainteresowanie zdrowiem. Nie od razu zauważyłam, że medycyna akademicka leczy skutki nie usuwając przyczyny. Gdy już się to stało nie było odwrotu - o zdrowie trzeba dbać całościowo i od podstaw, to jedyna szansa na trwałe zdrowie, a ja właśnie o zdrową rodzinę chciałam powalczyć.

Tak moja uwaga skierowała się na rozwiązania bardziej gruntowne - leczenie metodami naturalnymi (szczególnie ziołami) i zapobieganie chorobom - przede wszystkim poprzez zdrowe odżywianie w myśl hasła "you are what you eat". Generalnie - życie w zgodzie z naturą i, poniekąd, powrót do źródeł.

Blog utworzyłam po to, aby zebrać i podsumować cenne informacje, owoc wymiany doświadczenia na forach internetowych z innymi rodzicami, będącymi w podobnej jak nasza sytuacji. Chcę przytoczyć nasze doświadczenia, podzielić się wartościowymi (choć na ogół prostymi, także w wykonaniu) przepisami kulinarnymi, zebrać w jednym miejscu interesujące artykuły, które do dziś w dużych i małych sprawach mogą być bodźcem do zmian, a dla zdrowia naszej rodziny były punktem zwrotnym.

Choć znajdą się tu pewnie także treści niezwiązane ze zdrowiem, mam skłonność do dygresji ;-)))

2008-09-16

Papryka marynowana

Najlepsza papryka marynowana jaką jadłam, jej największa zaleta - mała ilość octu w zalewie. Bardzo polecam ten przepis.

Składniki:

  • papryka czerwona (oraz żółta i zielona po 1 kawałku do słoika dla ozdoby)

Przyprawy:

  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek
  • gorczyca
  • chrzan
  • koper

Zalewę ugotować z:

  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżeczek soli
Dodatkowo:
  • oliwa z oliwek

Paprykę sparzyć by się lepiej układała w słojach. Zalać ją gorącą zalewą, dodać przyprawy oraz oliwę z oliwek po 1 łyżeczce na słoik. Pasteryzować 7-10 min.

1 komentarz:

Marysia pisze...

W tym roku do zalewy na paprykę używałam octu jabłkowego. Jest droższy, ale po zjedzeniu papryki wypiłam też część zalewy, była smaczna.Robię ocet jabłkowy(pierwszy raz). Jesli się uda podam przepis