Ta potrawa święci triumfy w naszej kuchni - niepozorne kiełki na patelnię (cieciorka inaczej zwana ciecierzycą, fasola mung i soczewica) bardzo smakują i nam i naszym latoroślom. Zdrowe i smaczne - nawet niejadki dają się namówić.
Jak je przyrządzamy? Na oliwie podgrzewamy mielony kminek i zmiażdżony czosnek by wydobyć ich aromat, wsypujemy kiełki, solimy do smaku. Przesmażamy je pod przykryciem kilkukrotnie mieszając przez ok. 5 min. Gotowe.
Niestety, kiełki na patelnię nie są zbyt łatwe do dostania jeśli chodzi o supermarkety, ale jest na to rada - jeśli nie dysponujemy kiełkami, możemy w ten sam sposób przyprawić ugotowaną do miękkości cieciorkę czy soczewicę.
3 komentarze:
A z czym jedzą Państwo w ten sposób przygotowane kiełki?
Ze smakiem :)
te kiedlki juz sa dostepne w wielu marketach. ja je bardzo lubie np z serkiem wiejskim
Prześlij komentarz