Jak dbać o zdrowie rodziny?

Choroby i dolegliwości naszych dzieci (przede wszystkim alergia i AZS) spotęgowały moje zainteresowanie zdrowiem. Nie od razu zauważyłam, że medycyna akademicka leczy skutki nie usuwając przyczyny. Gdy już się to stało nie było odwrotu - o zdrowie trzeba dbać całościowo i od podstaw, to jedyna szansa na trwałe zdrowie, a ja właśnie o zdrową rodzinę chciałam powalczyć.

Tak moja uwaga skierowała się na rozwiązania bardziej gruntowne - leczenie metodami naturalnymi (szczególnie ziołami) i zapobieganie chorobom - przede wszystkim poprzez zdrowe odżywianie w myśl hasła "you are what you eat". Generalnie - życie w zgodzie z naturą i, poniekąd, powrót do źródeł.

Blog utworzyłam po to, aby zebrać i podsumować cenne informacje, owoc wymiany doświadczenia na forach internetowych z innymi rodzicami, będącymi w podobnej jak nasza sytuacji. Chcę przytoczyć nasze doświadczenia, podzielić się wartościowymi (choć na ogół prostymi, także w wykonaniu) przepisami kulinarnymi, zebrać w jednym miejscu interesujące artykuły, które do dziś w dużych i małych sprawach mogą być bodźcem do zmian, a dla zdrowia naszej rodziny były punktem zwrotnym.

Choć znajdą się tu pewnie także treści niezwiązane ze zdrowiem, mam skłonność do dygresji ;-)))

2009-01-11

Kiełki na patelnię

Ta potrawa święci triumfy w naszej kuchni - niepozorne kiełki na patelnię (cieciorka inaczej zwana ciecierzycą, fasola mung i soczewica) bardzo smakują i nam i naszym latoroślom. Zdrowe i smaczne - nawet niejadki dają się namówić.

Jak je przyrządzamy? Na oliwie podgrzewamy mielony kminek i zmiażdżony czosnek by wydobyć ich aromat, wsypujemy kiełki, solimy do smaku. Przesmażamy je pod przykryciem kilkukrotnie mieszając przez ok. 5 min. Gotowe.

Niestety, kiełki na patelnię nie są zbyt łatwe do dostania jeśli chodzi o supermarkety, ale jest na to rada - jeśli nie dysponujemy kiełkami, możemy w ten sam sposób przyprawić ugotowaną do miękkości cieciorkę czy soczewicę.

3 komentarze:

haida pisze...

A z czym jedzą Państwo w ten sposób przygotowane kiełki?

Pliszkowa pisze...

Ze smakiem :)

baglady pisze...

te kiedlki juz sa dostepne w wielu marketach. ja je bardzo lubie np z serkiem wiejskim