Czosnek niedźwiedzi czyli To, co niedźwiadki lubią najbardziej
Jako dziecko brodziłam w łanach kwitnącego
czosnku niedźwiedziego. Pięknie wygląda szczególnie w marcu, gdy inne rośliny jeszcze
czekają na cieplejsze dni, a on się już wesoło zieleni. Podobał mi się od
zawsze, ale dopiero od kilku lat znalazł swoje stałe miejsce w naszej wiosennej kuchni.
Jego ogromną zaletą jest czas wzrostu – pojawia
się, gdy jeszcze nie ma świeżych warzyw z grządki (precz z wodnista
rzodkiewką!). Niestety, sezon trwa tylko od marca do maja – liście
zbiera się do kwitnienia, po którym
później czosnek znika z powierzchni ziemi, więc jak się nie wie gdzie szukać,
to nawet nie można znaleźć jego cebul.
Działanie i zastosowanie
Wyciągi z czosnku niedźwiedziego
działają wykrztuśnie, moczopędnie, żółciopędnie, napotnie, odkażająco,
przeciwmiażdżycowo i odtruwająco; obniżają ciśnienie krwi, regulują przemianę
materii, działają wzmacniająco.
W medycynie ludowej czosnek niedźwiedzi znalazł zastosowanie
jako lek oczyszczający krew, wzmacniający organizm przyśpieszający gojenie ran.
Działa odkażająco na układ oddechowy, dlatego jest wskazany przy częstych
przeziębieniach i przewlekłych nieżytach oskrzeli (działa rozkurczowo i
wykrztuśnie). Zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach; odkaża przewód
pokarmowy nie niszcząc przy tym prawidłowej flory bakteryjnej. Wspomaga
usuwanie pasożytów, w tym przerost drożdżaków Candida Albicans.
Korzystnie wpływa na drogi moczowe. Nieoceniony w leczeniu
miażdżycy i nadciśnienia (nalewka bardzo skutecznie reguluje ciśnienie krwi). Wspomaga
usuwanie z organizmu metali ciężkich (chelatacja).
Jako przeciwutleniacz chroni przed działaniem wolnych
rodników - przyczyny nowotworów.
Ma działanie naturalnego antybiotyku.
UWAGA: W Polsce dziko rosnący czosnek niedźwiedzi
podlega ochronie (choć miejscami występuje bardzo obficie), można go jednak uprawiać w przydomowym ogródku (lub lesie, jak ktoś ma).
Na co dzień zajadamy się nim na kanapkach (szczególnie w
połączeniu z twarogiem, podajemy do obiadu pocięte liście
zmieszane ze śmietaną (zamiast sałaty), można
też dodawać posiekany jak natkę pietruszki do zup. Dobrze się komponuje z
jajkami, dlatego znalazł zastosowanie na Wielkanoc – jako przystrojenie stołu
wielkanocnego i smaczny dodatek do potraw. Doskonale smakuje szpinak z
czosnkiem duszony w proporcji 1:1.
Czosnek niedźwiedzi można zamrażać, ale
po pewnym czasie traci swój aromat.
Nalewka czosnkowa:
pół szklanki ziela czosnku niedźwiedziego zalać 400 ml wódki; po 14 dniach
przefiltrować. Zażywać 3–4 razy dziennie od 1 do 2 łyżeczek.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego jest
bardzo skuteczna przy nadciśnieniu.
"Zwykły" czosnek - od wrogości do przyjaźni
Będąc dzieckiem szczerze nie znosiłam surowego czosnku i
unikałam go jak ognia. Nawet gdy złapałam zapalenie oskrzeli wszelkie próby
nakarmienia mnie najmniejszą jego ilością kończyły się płaczem i odmową
współpracy. Pamiętam sposób mojej Mamy – smarowała moje podeszwy stóp, wnętrze
dłoni (z uwagą, żebym nie zatarła oczu), plecy i piersi sokiem z czosnku wymieszanym
z masłem; ulga w oddychaniu ogromna. Muszę przyznać, że ta specyficzna „maść” działała
całkiem dobrze i już jako matka sama po nią sięgnęłam w potrzebie.
Do zastosowania czosnku wewnętrznie przekonałam się dopiero
jako osoba dorosła. Kolejne zapalenie oskrzeli, duszności. W przypływie
rozpaczy, że nic mi nie pomaga i znów potrzebny będzie antybiotyk, przełamałam
opór i spróbowałam klasycznego sposobu na chorobę – kubek gorącego mleka z
odrobiną masła miodem i kilkoma zmiażdżonymi ząbkami. I nie było tak źle J
Duszności ustąpiły. Okazało się nawet, że choć nie każdy organizm dobrze znosi
duże ilości czosnku, mój akurat jest tolerancyjny.
Jak stosujemy czosnek?
Na ewentualne infekcje dróg oddechowych moich dzieci z
powodzeniem stosuję „maść” z soku czosnkowego z masłem zewnętrznie i masło czosnkowe na grzankach (zmiażdżony
czosnek zmieszać z solą kamienną i masłem, przechowywać krótko w lodówce, ma
się rozumieć szczelnie zamknięty). Na wzmocnienie odporności naszych dzieci
zimą stosuję wino czosnkowe oraz na leniucha tabletki czosnkowe np. Alliofil, Alibaby czy inne.
Masło czosnkowe –
kilka ząbków czosnku zmiażdżyć, zmieszać z masłem i solą – gotowe. Stosować
przy infekcjach dróg oddechowych (gdyby jeszcze nie ten zapach – na szczęście
przy chorobie człowiekowi jest wszystko jedno…).
Jest to doskonały dodatek do grzanek i… grillowanych
pieczarek.
Preferujemy tzw. wiosenną odmianę czosnku – w odróżnieniu od
zimowego ma miękką łodyżkę i mniejsze ząbki, za to w smaku jest łagodniejszy niż
zimowy (i mniej wonieje). Można go kupić na zieleniakach, w zwykłych sklepach
raczej nie występuje. Natomiast wiosną korzystamy z dobrodziejstwa jakim jest
czosnek niedźwiedzi.
3 komentarze:
Ciekawy artykuł.
Jak pani uzyskuje sok z czosnku ? DOmowymi sposobami, czy kupny ?
Domowymi - zmiażdżony czosnek i wyciskam przez kawałek materiału. Pozostałości można użyć do przyprawienia mięsa albo do wzbogacenia posypki na chleb (mielone siemię lniane lub ostropest + zioła i sól, najczęściej wspierałam się mieszanką włoską Visana - bardzo polecam).
Prześlij komentarz